Uporaba mobilnika vpliva na zdravje


Mobilni telefoni povzročajo biološke spremembe v možganih, ugotavljajo raziskovalci z Univerze Orebro na Švedskem. 

 

Zaenkrat sicer še ne morejo potrditi, ali povzročene spremembe vplivajo na zdravje, toda previdni Švedi ljudem svetujejo, naj pri telefoniranju uporabljajo slušalke. To še posebej svetujejo otrokom, ki so bolj občutljivi na sevanje mobilnih telefonov. 

Raziskava je bila opravljena v dveh fazah. Raziskovalec Fredrik Söderqvist je otroke in mladostnike najprej vprašal ali uporabljajo mobilni telefon ter ali menijo, da imajo zaradi tega kakšne zdravstvene težave. V drugi fazi se je osredotočil na odrasle. Pod drobnogled je vzel protein, ki se nagaja v tekočini, ki obdaja možgane ter jih ščiti pred zunanjimi vplivi. Pri tem je ugotovil, da obstaja povezava med uporabo mobilnih telefonov ter povečano vsebnostjo proteina transtiretina v krvi.

Söderqvist je sicer poudaril, da povečana vsebnost omenjenega proteina sama po sebi ne pomeni razloga za skrb. A po drugi strani dokazuje, da mikrovalovi iz mobilnih telefonov povzročajo biološke spremembe. Zato po njegovem mnenju ne morem izključiti možnosti, da obstajajo še kakšni, doslej neraziskani učinki mobilnih telefonov na človeške možgane.

Poleg tega je raziskava še pokazala, da otroci in mladostniki, ki pogosteje uporabljajo mobilne telefone, navajajo več zdravstvenih težav kot njihovi sovrstniki, ki mobilnike uporabljajo redkeje. Najmočnejša povezava se je pokazala med uporabo mobilnega telefona in glavoboli, astmatskimi težavami ter slabšo koncentracijo. "Zato bi vsi morali upoštevati nasvet, da pri telefoniranju uporabljamo slušalke ter da se izogibamo uporabi mobilnikov na ombočjih s slabim signalom," je še dodal Söderqvist. Poudaril pa je tudi, da bodo potrebne še nadaljne raziskave, da bi lahko z gotovostjo potrdili ali ovrgli učinke mobilnih telefonov na zdravje ljudi.

 

Uporaba mobilnika vpliva na bioelektromagnetno polje človeka 

V Ljubljani, na Fakulteti za računalništvo in informatiko, so izvedli študijo o vplivu prenosnih telefonov na biolelektromagnetno polje, torej korone ljudi. S pomočjo Kirlijanove kamere so naredili primerjalno analizo vpliva nošenja vključenih prenosnih telefonov na bioelektromagnetno polje ljudi in zapisali, da je vsekakor dobro, da držite prenosni telefon čim dlje od sebe ter da skrajšate pogovore na najnujnejše.

   

Slika na levi prikazuje motnje aure, ki ima prižgan mobilni telefon v žepu. Srednja slika je posnetek 20 minut po tem, ko ga je odstranil iz žepa, desna slika pa auro človeka, ki je bil brez mobilnega telefona že skoraj eno uro (50 minut). 

Mobilni telefon zvišuje možnost nastanka rakastih obolenj 

Študija švedskih raziskovalcev z Inštituta Karolinska na Švedskem, ki je eden večjih univerzitetnih medicinskih inštitutov v Evropi je pokazala, da deset ali več let uporabe mobilnih telefonov zvišuje možnost rakastih obolenj, v prvi vrsti akustičnega nevrona oz. benignega tumorja slušnih živcev.

Nevarnost je skoncentrirana predvsem na mesto, kjer je mobilni telefon prislonjen na uho. Med tem, ko so strokovnjaki ugotovili, da pri ljudeh, ki uporabljajo mobilne telefone manj kot deset let, ni znakov povečane nevarnosti rakastih obolenj. Kljub temu, da ponudniki mobilnih telefonskih storitev in prizvodov vsa leta zatrjujejo, da ne obstaja prav noben znanstven dokaz o tem, da naj bi imela uporaba mobilnih telefonov kakršnekoli negativne učinke, so znanstveniki vsa ta leta trdili prav nasprotno.

 

Sedaj so raziskovalci z Inštituta Karolinska na Švedskem pokazali tudi znanstveni dokaz. Kar 150 prostovoljcev od 600 zdravih ljudi, ki so sodelovali v študiji, je zaradi uporabe mobilnih telefonov zbolelo za akustičnim nevromom. Med drugim so znanstveniki dokazali, da se tveganje zvišuje z dobo uporabe mobilnega telefona. Nevarnost akustičnega nevroma se pri uporabi mobilnih telefonov več kot deset let, skoraj podvoji.
Kaj znanost še pravi o učinkih sevanja anten za mobilno telefonijo in mobilnih telefonov si preberite tukaj.

Mobilni telefon zmanjšuje plodnost

Madžarski znanstveniki so ugotovili, da mobilni telefon zmanjšuje število spermijev in vplivajo na plodnost. Moški, ki mobilni telefon nosijo okoli pasu ali v žepih, proizvedejo v mililitru sperme v povprečju 23 milijonov semenčic manj, njihove preostale spolne celice pa so slabše gibljive. Oboje skupaj tako zmanjšuje možnost za uspešno oploditev. V kubičnem mililitru sperme je običajno okoli 40 milijonov semenčic, zaradi sevanja mobilnega telefona naj bi tako spolne žleze proizvedle več kot pol manj spermijev kot običajno.

 

Vpliv mobilnega telefona na ledvice

Mobilni telefoni vplivajo negativno tudi na ledvice, na kar je opozorilo tudi britansko združenje zdravnikov. Radijski valovi, ki se sprožijo ob uporabi telefona, vplivajo predvsem na otroke in mladostnike, ki držijo telefon ob pisanju sporočil v višini ledvic. Zdravniki opozarjajo tudi na nevarnost vključenega mobilnega telefona v torbicah na pasu. Zdravniki pa so šli v svojih raziskavah še dlje in ugotovili, da mobilni telefoni ne vplivajo le na ledvice, pač pa tudi povzročajo motnje pri pretoku možganskih tokov.

Dober signal, manj sevanja

Strokovnjaki iz slovenskega Inštituta za neionizirana sevanja svetujejo, da izberejo mobilne telefone z nižjimi vrednostmi SAR, ki so navedene na telefonu.
Sevanje se zmanjša tudi tako, da pri pogovorih uporabljamo žične slušalke (brezžične oddajajo še lastno sevanje) in da telefon k ušesu prislonimo šele v trenutku, ko dobimo zvezo, ne pa ko se povezujemo. Priporočajo tudi to, da ne telefoniramo v kleteh in podzemnih garažah, kjer je signal šibek, ampak raje poiščemo mesto, kjer se na zaslonu pokaže največ črtic. Najboljši signal, ko je sevanje tudi najmanjše, je v notranjih prostorih običajno ob oknih. Pomaga še to, da mobilni telefon, če ima to možnost, nastavimo na področje UMTS.

Viri:
Menea d.o.o. (2009), Elektronski vir,
http://dne.enaa.com/E-svet/E-druzba/Uporaba-mobilnika-vpliva-na-mozgane.html [dostop 16. november 2009]
Dnevnik d.d. (2009),
Elektronski vir,
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/323821
[dostop 16. november 2009]
Misteriji (2009),
Elektronski vir,
http://www.misteriji.si/datoteke/dat_285_2k-jul-Sevanje_mobilnih_telefonov.pdf [dostop 16. november 2009]
Emušič V., Rešeta B., Vertačnik V. (2008),
Elektronski vir,
http://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/4200805201.pdf [dostop 16.
november 2009]

<- nazaj na seznam člankov


Copyright © 2009 - 2010 Geobiologija.net