Geološki prelomi


Geološki prelomi nastanejo zaradi premika zemeljskih plasti, ki zadržujejo sevanje. V razpoki je zrak, skozi katerega sevanje potuje hitreje, pa tudi prepustnost je boljša. Ker se sevanje skozi zrak giblje hitreje kot skozi zemeljske plasti, se zaradi fizikalnih zakonov lomi in odbija. Iz geoloških prelomnic izhajajo mikrovalovi, IR svetloba in radioaktivni valovi. Zemlja se med potresom mnogokrat prelomi pod kotom. Če sevanje zadane oviro pod kotom, se lomi, nekaj pa se ga odbije. Geološka prelomnica pod kotom deluje kot nekakšna zbiralna leča.

Skozi milijone let nanesejo reke nanos nad prelomnico in jo skrijejo, od geološke prelomnice pa je ostal le še hribček, na katerem se odločimo zgraditi svojo hišo. Opustite to zamisel, ker so tam smrtonosna sevanja. V zahodnih državah je treba pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja opraviti geobiološke izmeritve sevanj, pri nas pa to ni še zakonsko urejeno, pač pa je obvezno opraviti le izmeritve radioaktivnega sevanja.

Slovenija je geološko izjemno razgibana dežela in jo sestavlja pestra geološka zgradba. V oddaji 24ur na POP TV, 9. avgusta 2009, je v rubriki TV Klub na temo plazov, dr. Marko Komac, direktor Geološkega zavoda Slovenije postregel s podatkom, da se v Sloveniji na vsake 2 kvadratna kilometra pojavlja 1 zemeljski plaz! Seizmološki center Slovenije pa vsako leto zabeleži krepko preko 500 potresnih sunkov, zaradi katerih pride do premikov zemeljskih plasti, iz katerih začne sevati.  Dodatne sveže informacije o potresnih sunkih za zadnji tekoči mesec, lahko poiščete na povezavi tukaj.

Po vsakem potresu si dajte izmeriti geološka sevanja, ker ne morete biti prepričani, da se ravno ob zadnjem potresu niso zemeljske plasti premaknile tako, da je to škodljivo! Ta sevanja lahko zaznamo s fizikalnimi inštrumenti, lahko pa jih zaznamo tudi radiestezijsko.
 


Cpyright © 2009 Geobiologija.net